7 Ocak 2013 Pazartesi

YÜZME HAVUZLARI İLE İLGİLİ PÜF NOKTALARI




YÜZME HAVUZLARI İLE İLGİLİ PÜF NOKTALARI

1.ÇÖKTÜRÜCÜ UYGULAMASINDA , ÖNCE  SUYUN PH DEĞERİNİ ÖLÇÜN VE 6,8-7,2 ARALIĞINDA OLMASINA DİKKAT  EDİN.ÇÖKTÜRÜCÜ ATTIKTAN SONRA EN AZ 4 SAAT DAHA SİSTEMİ ÇALIŞTIRIN VE HAVUZU STOP ETTİREREK SABAHA KADAR ( VEYA EN AZ 8 SAAT ) DİNLENDİRİN.GEREĞİNDEN FAZLA ÇÖKTÜRÜCÜ KULLANIMI HAVUZ SUYUNUN BULANMASINA SEBEP OLUR.
2.ŞOK KLORLAMANIN ETKİLİ OLABİLMESİ İÇİN PH  DEĞERİNİN 7,0-7,4 ARALIĞINDA OLMASI GEREKİR.
ŞOKLAMA İÇİN GÜNLÜK ORTALAMA DOZAJIN EN AZ 4 KATI VEYA  BAĞLI KLOR ORANININ 10 KATI KLOR DOZLAYIN
3.ŞOKLAMANIN HEMEN ARDINDAN ÖLÇÜM YAPMAYIN YANILTICI SONUÇLAR ALIRSINIZ. ŞOKLAMADAN SONRA KLOR SEVİYESİ  3 ppm ALTINA DÜŞMEDEN  ( VEYA EN AZ 12 SAAT)HAVUZA GİRMEYİNİZ.
4.TEST CİHAZINIZ İLEÖLÇÜMLERİ KİMYASAL  ATTIKTAN EN AZ 4 SAAT SONRA YAPIN.
5.KİMYASALLARI ARKA ARKAYA ATMAYIN.AYNI GÜN İÇİNDE KULLANILACAK KİMYASALLAR ARASINDA EN AZ 4 SAAT ARA OLMASINA DİKKAT EDİN.
6.SİYANÜRİK ASİT ORANI YÜKSELDİKÇE KLORUN DEZENFEKTE ETKİSİ KAYBOLUR.HESAPLAMA TABLOSUNA BAKINIZ.
7.SİYANÜRİK ASİT ORANINI DÜŞÜRMEK İÇİN HAVUZA TAZE SU İLAVESİ GEREKİR.SİYANÜRİK ASİT 100 ppm DEĞERİNİ GEÇMİŞSE BÜTÜN SUYUN DEĞİŞMESİ  LAZIMDIR.FAZLA STABİLİZATÖR HAVUZ  SUYUNDA BULANIKLIĞA SEBEP OLABİLİR.
8.ALKALİNİTE DEĞERİ 120 ppm ÜZERİNDEKİ HAVUZ SUYUNDA  KALSİYUM HİPOKLORİT (STABİLİZATÖRSÜZ TOZ KLOR) KULLANILMAZ.AKSİ TAKTİRDE SUDA BULANIKLIK YAPABİLİR.
9.SIVI KLOR VE KALSİYUM HİPOKLORİT  KULLANIMINDA HAVUZ SUYUNUN PH DEĞERİ YÜKSELİR.
DİKLOR ( STABİLİZATÖRLÜ GRANÜL KLOR) PH ORANINI ETKİLEMEZ.TRİKLOR  ( TABLET KLOR) KULLANIMINDA SUYUN PH DEĞERİ DÜŞEBİLİR.
10.PH DEĞERİ 8 VE YUKARISINA ÇIKTIĞI ZAMAN SUDAKİ KLOR AKTİVASYONU BÜYÜK ORANDA AZALIR.
PH DEĞERİ 7 NİN ALTINA DÜŞTÜĞÜNDE  İSE KLOR AKTİVİTESİ SÜRATLENDİĞİ İÇİN KLOR ÇABUK TÜKENİR.İDEAL PH DEĞERİ 7,2-7,6 ARALIĞIDIR.
11.HAVUZLARA KİMYASAL İLAVELERİ ELLE YAPILACAK İSE MUTLAKA HAVUZ DA YÜZÜCÜ YOKKEN VE AKŞAM SAATLERİNDE YAPILMALIDIR.
12.PH DÜŞÜRÜCÜ KULLANIMINDA SUYUN ALKALİNİTESİ ÖNEMLİDİR.ALKALİNİTESİ DÜŞÜK 100 LT SUDA 1 KG PH DÜŞÜRÜCÜ, PH DEĞERİNİ  0,2 DERECE ; ALKALİNİTESİ YÜKSEK SUDA  İSE  0,1 DERECE DÜŞÜRÜR.
13.PH DÜŞÜRÜCÜ KULLANIRKEN AYNI ANDA YÜKSEK ORANLARDA KULLANIMDAN KAÇININ.EĞER FAZLA MİKTARDA KULLANMAK GEREKİYORSA ÖNCE İLK GÜN YARISINI KULLANIN, ERTESİ GÜN YENİDEN ÖLÇÜM YAPARAK İLAVE EDİLECEK DEĞERİ HESAPLAYIN.
14.FAZLA MİKTARDA YOSUN ÖLDÜRÜCÜ/ÖNLEYİCİ KULLANILDIĞINDA SUDA KÖPÜRME OLABİLİR.YOSUN İLACI KLOR GİBİ SUDA KAYBOLMAZ ,KONSANTRASYONUNUN DÜŞÜRÜLMESİ İÇİN HAVUZA TAZE SU İLAVESİ GEREKİR.
15.HAVUZ BOŞKENHAVUZ İÇİ TEMİZLİĞİ YAPILIRKEN 100 TONLUK BİR HAVUZA 2,5 KG YOSUN ÖLDÜRÜCÜNÜN SULANDIRILARAK FIRÇA İLE TÜM YÜZEYLERE SÜRÜLMESİ YETERLİDİR.
16.HAVUZA HER GÜN YÜZÜCÜ BAŞINA EN AZ 30 LT TAZE SU İLAVE EDİNİZ.
17.HAVUZ SUYUNDA BULANMA,RENKLENME OLMASI HALİNDE ŞOK KLORLAMA,SÜREKLİ FİLTRASYON VE ÇÖKTÜRME  İŞLEMİNİ SORUN GİDERİLENE KADAR UYGULAYINIZ.BERRAK AMA RENKLİ SU ( MAVİ
,YEŞİL,KAHVERENGİ ) SUDA DEMİR,BAKIR,MANGAN GİBİ METAL  İYONLARI OLDUĞUNU  GÖSTERİR.
18.DUŞ YAPMADAN HAVUZA GİREN BİR YÜZÜCÜ 20 TON,DUŞ YAPARAK GİREN BİR YÜZÜCÜ İSE 2 TON HAVUZ SUYUNU KİRLETİR.
19.KUM FİLTRESİ TERS YIKAMA SÜRESİ 5-7 DAKİKA,DURULAMA SÜRESİ İSE 30 SANİYEDEN AZ OLMAMALIDIR.
20.HAVUZ SUYUNDA  ( 100 TONLUK HAVUZ İÇİN) 1 ppm KLOR SEVİYESİ ELDE ETMEK İÇİN SIVI KLORDAN 1 KG, %56 DİKLORDAN 200 gr , % 70 KALSİYUMHİPOKLORİTTEN  150 gr YETERLİDİR.
21.SIVI KLOR BEKLEDİĞİ YERDE AKTİF KLOR ORANINI SÜRATLE KAYBEDER. ÜRETİM TARİHİNDE % 12-15 OLAN ORAN DEPOLAMA ŞARTLARINA BAĞLI OLARAK KISA SÜREDE % 10’NUN  ALTINA DÜŞEBİLİR.
22.KİMYASALLARI MUTLAKA BAŞKA BİR KAPTA BOL SU İLE ÇÖZÜNDÜRDÜKTEN SONRA HAVUZA İLAVE EDİNİZ.KABIN İÇİNE ÖNCE BOL SU DAHA SONRA KİMYASAL KOYUNUZ.ASLA TERSİNİ YAPMAYINIZ.ANİ BİR REAKSİYON OLABİLİR.TOZ HALİNDE DOĞRUDAN SUYA ATILAN KLOR BULUNDUĞU  ZEMİNDE RENK ATMALARINA,PH DÜŞÜRÜCÜ TOZ ASİTLER İSE DERZ DOLGULARININ AŞINMASINA SEBEP OLURLAR.
23.KİMYASALLARA VE TEST AYRAÇLARINA ( TABLET-SIVI) ÇIPLAK ELLE TEMAS ETMEYİN DAİMA ELDİVEN KULLANIN.KİMYASALLARI ÇOCUKLARIN ERİŞEMEYECEKLERİ YERLERDE MUHAFAZA EDİNİZ.
24.HAVUZ SİRKÜLASYON SİSTEMLERİNİN SÜREKLİ AÇIK OLMASI TAVSİYE EDİLİR.ÇOK GEREKLİ İSE GECE KULLANILMADIĞI  ZAMANLARDA BİRKAÇ SAAT DİNLENDİREBİLİRSİNİZ. HAVUZ KULLANILDIĞI SÜRECE SİRKÜLASYONU ASLA KAPATMAYINIZ.
25.HAVUZ DOLDURMA SUYU İÇİN EN İDEALİ ŞEBEKE SUYUDUR.ŞEBEKE SUYU DIŞINDA  BAŞKA BİR KAYNAK KULLANILACAKSA MUTLAKA DOLUMDAN ÖNCE TAHLİL YAPTIRINIZ.AŞIRI YÜKSEK ALKALİNİTELİ,SINIR DEĞERLERİ AŞAN NİTRAT,DEMİR ,BAKIR,ALÜMİNYUM,AMONYAK İHTİVA EDEN SULARI KULLANMAYINIZ.NİTRAT VE ALÜMİNYUM HİÇBİR KİMYASALLA SUDAN GİDERİLMEZ.SUYUN TAZELENMESİ / YENİLENMESİ  GEREKİR.
26. % 56 DİKLOR (GRANÜL) ÇÖZELTİSİ HAZIRLANIRKEN 100 LT SUDA EN FAZLA 2,5 KG KLOR  ÇÖZÜLEBİLİR.KALSİYUM HİPOKLORİT İÇİN BU MİKTAR 1,8 KG.DIR.
27.SIVI KLORUN SUDA GÜNEŞİN UV IŞINLARINDAN ETKİLENEREK KAYBOLMA SÜRESİ 4-6 SAAT İKEN STABİLİZATÖRLÜ KLORUN 6-8 SAATTİR.
28.ÖLÇÜMLERDE YETERLİ KLOR SEVİYESİ OLMASINA RAĞMEN SUDA BOZULMA VARSA ;PH DEĞERLERİ KONTROL EDİLMELİ,SUDA BAĞLI KLOR OLUP OLMADIĞINA VE SİYANÜRİK ASİT SEVİYESİNE BAKILMALIDIR.
29.ALKALİNİTE DEĞERİNİ DÜŞÜRMEK İÇİN PH DÜŞÜRÜCÜ KİMYASAL FARKLI ŞEKİLDE KULLANILIR.BUNUN İÇİN HAVUZ POMPASI DURDURULDUKTAN SONRA PH DÜŞÜRÜCÜ HAVUZA BİR NOKTADAN TOPLU OLARAK YAVAŞ YAVAŞ ( TOZ ASİT İSE ERİTİLEREK) VERİLİR.( ASİT ŞOK UYGULAMA) YARIM SAAT SONRA SİRKÜLASYON POMPASI ÇALIŞTIRILIR.
30.KIŞ SEZONUNDA  YER HAREKETLERİNE KARŞI HAVUZ ÇANAĞINI,DIŞ ETKENLERE KARŞI DA HAVUZ SERAMİKLERİNİ KORUMAK İÇİN HAVUZUNUZU BOŞALTMAYIN VE KIŞ TEDBİRLERİNİ UYGULAYIN.SEZON BAŞLARKEN SUYU BOŞALTIP HAVUZUNUZU DEZENFEKTE EDİN.

0 yorum:

Yorum Gönder